Het heeft veel te lang geduurd, maar gisteren, bijna middernacht, tikte ik met mijn Qwic e-bike 10.000 kilometer aan. Veel te laat vind ik. De eerste twee jaar dat ik de Qwic de sporen gaf fietste ik nagenoeg elke dag of avond. Letterlijk. Het was ’s avonds gewoon altijd droog en de kilometers vlogen met een stevig tempo onder mijn fiets door. Toen diende het natte najaar van 2022 zich aan. Maanden stond de fiets stil want het regende of stormde gewoon bijna iedere avond en het gaat mij, nog steeds, net even te ver om mij dagelijks zeiknat te laten regenen. Begin 2023 ging het beter maar ik was uit het dagelijks ritme en de discipline geraakt. Ik pakte het weer op en toen begon de ellende weer. Het natste najaar én voorjaar ‘ever’. Maar het is sinds een tijdje stukken beter en de laatste weken is het regelmatig zelfs geweldig fietsweer. Ik heb het ritme weer te pakken en ik hoop dat zo te houden.
Hoe dat met project Kaapstad zit, mijn virtuele fietstocht naar die stad? Ik ben nu ongeveer in Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Nog ongeveer 1500 kilometer doorbijten.
Voor degenen die het niet meer weten of niet hebben gelezen. Mijn 'Project Afrika' behelsde een autodidactische verdieping van mijn kennis van het continent én het schrijven van een lange blog over mijn bevindingen en eigen ervaringen met Afrika. Ik gebruikte een virtuele fietstocht naar Kaapstad om het continent fysiek wat tastbaarder te maken voor mijzelf en de lezer en heb die fietstocht ook in blogs verwerkt. Als ik in Kaapstad arriveer, dan rond ik het project af.
Regelmatig, nog steeds, wordt er wat meewarig gedaan over de e-bike. Ik hoor zelf ook wel een beetje bij dat kamp. Ten minste, als we het hebben over het gebruik van de elektrische stalen rossen en niet de techniek. Op mooie zondagen zijn de fietspaden vergeven van bejaarde stellen op e-bikes. Gehuld in Human Nature outfits en uitgerust met veel te grote helmen. Hun fietsen zijn voorzien van gigantische zijtassen, spiegels aan beide kanten en veel te hoog afgestelde sturen. De oudjes letten nergens op en rijden altijd naast (!) elkaar of véél te langzaam of niets ontziend hard. Gevaarlijk en waanzinnig irritant. Hoewel ik inmiddels ook in de leeftijdscategorie pas, wil ik me er liever niet mee associëren. Ik fiets in de daluren en vooral ’s avonds en geniet van de rust en de stilte.
Met name wandelaars doen soms nog steeds wat meewarig over de operationele effectiviteit van e-bikes. Allemachtig zeg, 'get a life', dat kunnen we nu toch wel achter ons laten? Nee, we moeten gaan lopen. Duh...Dat wist ik nog niet zeg, allemachtig... Sinds 1969 wandel ik bijna jaarlijks in de bergen of ander geaccidenteerd terrein. Het aantal tochten in allerlei delen van de wereld schat ik op zeker 500. Een bescheiden rekensommetje leert mij dan dat ik al gauw (ver) boven de 5.000 kilometer bergwandelen uitkom. Ik liep ooit de klassieke Everest trek, heen en terug. Lamosongu naar Gorak Shep en Kala Pattar, substantieel hoger dan Base Camp. In feite dezelfde route die Sir Edmund Hillary liep met zijn team in 1953 en leidde tot de eerste beklimming van de Mount Everest. Sinds de jaren zestig is de klassieke route in onbruik geraakt vanweg de aanleg van de z.g. Jiri Highway die ik destijds niet heb gebruikt. De cijfers van de klassieke Mount Everest trek zijn indrukwekkend: (ChatGPT): Combined Total Elevation Change (Gain + Loss): 19,500 meters (gain) + 16,500 meters (loss). Dat zijn 36,000 hoogtemeters. Totale afstand ± 500 kilometer. Ik deed dit grotendeels alleen en heb nog nooit iemand gesproken die deze klassieke trek ook volledig heeft gelopen. Ga mij dus niet vertellen wat wandelen impliceert zeg. Dit moest ik toch echt eens een keer kwijt.
Maar ja, van fietsen val je niet af en bergwandelen is al weer even geleden. Met Covid is daar een beetje de klad ingekomen. Bovendien ben ik veel te zwaar geworden de laatste jaren en zal een wandeling in Limburg al erg lastig worden. Fietsen is goed voor hart, longen, spieren, algehele conditie, geestelijk welzijn, enzovoort, maar vet verbranden lukt alleen als je de Mont Ventoux elke week op en afrijdt. Of vergelijkbaar. De afgelopen twee weekeinden en de tussenliggende week heb ik ruim 200 kilometer gefietst met lage ondersteuning. Geen gram...
De e-bike heeft mij ontzettend veel gebracht, maar, zeker en vast, ik zal moeten gaan wandelen. Het probleem voor mij met wandelen is dat ons polderlandschap zo plat als een dubbeltje is en van 'plat lopen' gaat mijn rug opspelen. Ik loop beter in geaccidenteerd terrein. Wat een gezeur allemaal he? Nou ja, geen keus, ik moet gewoon aan de bak. Beter met mate wandelen dan niet. Wordt vervolgd.